Foster Partners designs the Apple Store of Apple Bagdat Caddesi Istanbul

In Istanbul, new “Apple Bağdat Caddesi“opened to buyers on October 22. The new store is located in the bustling Bağdat Caddesi district, one of the most international and popular shopping areas and destinations in the Turkish city. The project – the result close collaboration between the Home + Partners architecture studio with Apple’s design team – reflects the design concept that characterizes all other Apple stores built in different parts of the world.
The store was built in a free-standing building set back from busy Bağdat Caddesi Street. As already done for the Apple Sanlitun in Beijing or on Apple Central World in Bangkok, architects were thus able to design outdoor spaces with a strong public vocation. In particular, a tree-lined square has been created which celebrates urban life, offering opportunities for meeting and sharing.

The building has a regular geometric shape, a simple volume that fits well into the local context and meets Istanbul’s climatic and environmental needs. It appears as a simple one-story volume at main street level, with a large floating roof above. Inside, the architects emptied the volume, freeing the central space from vertical supports and arranging the structure only along the perimeter walls. The result is a transparent volume that creates an immediate visual connection with the outdoor public space. To maximize this effect, the architects used the same masonry found in the sidewalk to build steps and slopes that gently accompany visitors to the store entrance.

The full height windows, which close the small sides of the volume, attract the gaze of observers towards the volume of the building, to arrive at the lush garden with trees at the back. In fact, looking through the transparent window on the main facade of the building, the large green foliage of the garden can be seen, attracting the attention of visitors and inviting them to enter the architecture. The entrance to the store is located on the upper level, where the exhibition area is located. The second level, on the other hand, is perfectly hidden from the view of the street. The large flight of stairs that crosses the volume in double height provides access to the garden level. The green spaces are distributed on three sides of the building and a high hedge surrounds the wooded area. As Stefan Behling chief architect at Home + Partners, explains, the intention was to create a natural environment where it would be possible to relax and provide a new public space for the local community, which could become a popular destination for tourists and citizens. A space, of course, built respecting the concepts of sustainability, with the green roof which improves the insulation and thermal comfort of the building, as well as the concealment of a system used to collect rainwater for irrigation. .
The choice of warm natural materials for the store interiors, highlighted by the natural lighting that enters the store through the large skylights and bay windows, is consistent with the concept of making the Apple Store a green oasis and an island of rest and relaxation in the busy and hectic daily life of Istanbul and, in particular, this bustling part of the city.

(Agnese Bifulco)

Images courtesy of Apple

Project name: Apple Bağdat Caddesi
Architects: Foster + Partners With Apple Design Team
Location: Istanbul, Turkey

Source link

About Ariella McGuire

Check Also

Third Annual Turkey Trot Held at Raven Rock Golf Course

LETCHER COUNTY, Ky. (WYMT) – Members of the Letcher County community held their third annual …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *